La cançó reivindica els valors de l’esport valencià, la seua modernitat i la projecció cap al futur · Forma part del pla estratègic de la Càtedra de la Pilota per a fomentar el coneixement del joc entre les noves generacions

2/6/2022. VALÈNCIA. Qui ha estat a una partida ho sap: la pilota té música. El repic de vaqueta compassa els cors de la càtedra i el cant dels marxadors, component una tonada genuïna i vitalista. Qui l’ha sentit ha imaginat que en eixe so ancestral del joc hi havia una cançó amagada, un himne que per fi ha germinat i que parla d’arrels, èpica i celebració. I que també ens mostra el futur.

Juguem amb el món és el títol d’eixa cançó a la qual han posat veu i ànima La Fúmiga, Esther i Àlex Blat. Creada per iniciativa de la Càtedra de Pilota de la Universitat de València, esta composició forma part d’un projecte per a fomentar el coneixement del joc i reforçar la seua identitat, sobretot entre les noves generacions de valencianes i valencians. Este pla estratègic ha sigut batejat amb el nom Molt més que un esport i compta amb un gran aparador divulgatiu en la web moltmesqueunesport.com.

El mateix Àlex Blat ha escrit i arranjat una cançó que condensa el llegat i el potencial de l’esport valencià. La lletra reflecteix la coexistència entre la tradició i la modernitat, reivindicant els valors clàssics de la pilota alhora que mostra fites fonamentals en l’evolució del joc, com la presència cada vegada més gran de les dones la pista. Els versos recorren, igual que este fenomen valencià, carrers i trinquets, pobles i ciutats, per a desembocar en una imatge icònica: les mans del Genovés.

La música, marcada pels vents de La Fúmiga, transmet l’èpica, l’emoció i també el caràcter festiu d’una partida, barrejant allò universal amb l’element únic d’este esport, expressat en la tornada: «És com nosaltres juguem amb el món». El tema ha sigut produït per Àlex Blat juntament amb Guillermo Sanz i registrat a Dinamo Studio.

El mateix autor de la cançó s’ha encarregat de realitzar el videoclip per on desfilen imatges que conformen l’imaginari mític d’este esport, al mateix temps que coneixem algunes de les actuals figures de totes les categories. Puchol II, Genovés II, Nacho i De la Vega a l’escala i corda; Vicent de Xeraco, Salelles, Júlia, Lluna, Victoria i Carmen al raspall; Manel Reig a llargues; Carlos Donat per part de la galotxa, Alejandro al frontó i Julio d’Oliva representant la pilota adaptada, són alguns dels protagonistes del vídeo. Tots apadrinats per la mirada d’una figura que guarda el secret del joc: Antonio Reig, Rovellet. Una llegenda viva que també mereixia este himne.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *