La banda llança el seu nou treball després dels premiats Intacte (2014) i Quart Minvant (2018), i anuncia les dates de presentació del disc a Madrid i València després del seu pas per la darrera edició del Festival de les Arts.

31/01/2022. VALÈNCIA. Novembre Elèctric publica aquest divendres el seu tercer disc d’estudi, Memento, el resultat de més de dos anys de recerca i creació. Un procés que va començar en 2019, abans que la pandèmia fora una realitat, i que cristal·litza amb la distribució a plataformes digitals d’aquest nou treball de la banda valenciana, produït per Pachi García Alis.

Una obra on els sintetitzadors i l’electrònica guanyen cert protagonisme, sense renunciar a l’habitual so de guitarres i textures del grup liderat pel músic d’Algemesí, Yeray Calvo. Així ho vam poder comprovar en els avançaments que ha anat alliberant recentment la banda. Cançons com La Sed, Boira, Memento, Ewa o Valents han estat el preludi de la posada de llarg del grup establert a Madrid.

De Chistopher Nolan als xiquets refugiats

El títol que dóna nom al disc té el seu origen a la pel·lícula de culte de Christopher Nolan. En vore-la, l’espectador entén la importància del relat vital que construïm a través de les experiències personals. Una conclusió: cadascú tendirà a generar aquest relat en funció dels seus propis interessos. Ningú no pot ser el dolent de la seua pròpia pel·lícula. Com ens mostra el protagonista del film de Nolan, en certa manera, creiem en la veritat que ens interessa, encara que no siguem ni tan sols conscients.

Els textos també ressonen a través del qüestionament de la idea de l’amor romàntic i altres premisses vitals que s’acaben enfonsant amb el pas dels anys. A Ewa, per exemple, trobem un despertar metafòric, utilitzant com a exemple la síndrome de resignació que patixen alguns xiquets refugiats, que entren en una espècie de coma pel temor a ser deportats i reviure així vells traumes del passat. La cançó reivindica un despertar molt més costumista però inspirat en e l de la xiqueta Ewa, una jove refugiada que va patir aquest tràngol i que va ser fotografiada en un retrat nominat als WorldPress Photo del 2020.

Projecte col·laboratiu

La publicació d’aquest disc també suposa la culminació d’un projecte participatiu que la banda va activar a principis del 2021 amb l’objectiu d’involucrar els seguidors en el procés de creació del disc. D’aquesta manera naixia la comunitat Memento, un espai de comunicació directe, al marge del rebombori de les xarxes socials, on els seus membres han pogut formar part d’un procés que generalment queda reclòs a la intimitat de la banda. Fruit del diàleg, els seguidors han pogut participar fins i tot en decisions sobre el resultat final d’alguna de les obres.

Discografia reconeguda per la crítica

Memento és el tercer disc de Novembre Elèctric després dels premiats Intacte (2014) i Quart Minvant (2018). Tots dos discos van obtindre el reconeixement de la crítica amb diversos guardons. Intacte, considerat millor disc pop als premis Ovidi Montllor; i el segon, Quart Minvant, que va repetir guardó quatre anys després, a més del premi a millor disc pop i millor disseny a la primera edició dels Carles Santos. Entre mitges d’aquests dos treballs, la banda va publicar Tremole, un projecte paral·lel on Novembre va musicar els preciosos textos del poeta d’Aldaia Hèctor Serra.

Concerts de presentació

La banda formada per Yeray Calvo, Rodrigo Domínguez, Sergio León, Bert Posada i Diana Erenas presentarà el seu nou treball a Madrid i València el proper 26 i 27 de febrer, respectivament. Concerts de presentació que comptaran amb Elena Játiva i Samuel Reina com a artistes convidats, i que donaran continuïtat a una gira que va tindre el seu inici a la passada edició del Festival de les Arts de València de 2021.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *